dc.contributor.advisor | Ramírez Muñoz, Mery, MSc. | |
dc.contributor.author | Apolinario Castillo, Darwin Antonio | |
dc.date.accessioned | 2017-12-14T15:38:55Z | |
dc.date.available | 2017-12-14T15:38:55Z | |
dc.date.issued | 2017-12 | |
dc.identifier.citation | Apolinario Castillo, Darwin Antonio. (2017). Composición química proximal de tres especies de peces pelágicos pequeños de importancia comercial en el Puerto Pesquero de Anconcito. La Libertad. UPSE, Matriz. Facultad de Ciencias del Mar. 38p. | es_ES |
dc.identifier.other | UPSE-TBM-2017-040 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.upse.edu.ec/handle/46000/4267 | |
dc.description | The fish is considered as a complete food for its quality and quantity of nutrients, although there are factors that affect their nutritional value; however there is little information on its chemical composition. For this reason, the objective of this research was to determine the chemical composition of three small pelagic fish species of commercial importance, cataloged as well by the National Fisheries Institute (INP). It took 180 samples in total of the species Scomber japonicus, Opisthonema sp. and Auxis sp. with a monthly sample size N=15 individuals per species, over a period of 4 months. Sensory analysis was performed and the biometric measures "in situ". To determine the composition of moisture, ash, total lipids and total protein content, used the methods recommended by A.O.A.C. (1996). The results of sensory analysis classified the species with a criterion of "Excellent"; the means of the morphometric measurements for the fork length and total weight of the 4 months were: S. japonicus 26.38 cm and 265.2 g; Auxis sp. 24.6 cm and 80.2 g and Opisthonema sp. 24.6 cm and 95.4 g. The average moisture, ash, lipids and total proteins were: S. japonicus (71.3 %; 1.4 %; 7.5 %; 19 %) Auxis sp. (75.9 %; 1.7 %; 4 %; 17 %) and Opisthonema sp. (73.3 %; 1.1 %; 5.8 %; 18.3 %). When applying the Kruskal-Wallis test (∞=0.05), it was determined that there is a difference in the composition of moisture, ash and total lipids in the three species, with the exception of the values of ashes that presented a similarity in the three species. Key words: Scomber japonicus, Auxis sp., Opisthonema sp, nutritional value, chemical composition. | es_ES |
dc.description.abstract | El pescado es considerado como un alimento completo por su calidad y cantidad de nutrientes, aunque existen factores que afectan su valor nutricional; sin embargo existe poca información de su composición química. Por tal razón, el objetivo de la presente investigación fue determinar la composición química de tres especies de peces pelágicos pequeños de importancia comercial, catalogados así por el Instituto Nacional de Pesca (INP). Se tomaron 180 muestras en total de las especies Scomber japonicus, Opisthonema sp. y Auxis sp. con un tamaño de muestra mensual N=15 individuos por especies, durante un periodo de 4 meses. Se realizó el análisis sensorial y la toma de medidas biométricas “in situ”. Para determinar la composición de humedad, cenizas, lípidos totales y proteínas totales, se utilizó los métodos recomendados por A.O.A.C. (1996). Los resultados del análisis sensorial catalogan las especies con un criterio de “excelente”; las medias de las medidas morfométricas para la longitud furcal y peso total de los 4 meses fueron: S. japonicus 26,38 cm y 265,2 g; Auxis sp. 24,6 cm y 80,2 g y Opisthonema sp. 24,6 cm y 95,4 g. Las medias de humedad, cenizas, lípidos y proteínas totales fueron: S. japonicus (71,3 %; 1,4 %; 7,5 %; 19 %) Auxis sp. (75,9 %; 1,7 %; 4 %; 17 %) y Opisthonema sp. (73,3 %; 1,1 %; 5,8 %; 18,3 %). Al aplicar el test de Kruskal-Wallis (∞=0,05), se determinó que existe diferencia en la composición de humedad, cenizas y lípidos totales en las tres especies, a excepción de los valores de cenizas que presentaron una similitud en las tres especies. Palabras clave: Scomber japonicus, Auxis sp., Opisthonema sp, valor nutricional, composición química. | es_ES |
dc.description.sponsorship | UPSE | es_ES |
dc.format.extent | 38p. | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2017. | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | SCOMBER JAPONICUS | es_ES |
dc.subject | OPISTHONEMA SP. | es_ES |
dc.subject | VALOR NUTRICIONAL | es_ES |
dc.title | Composición química proximal de tres especies de peces pelágicos pequeños de importancia comercial en el Puerto Pesquero de Anconcito | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |
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